Det hybrida arbetssättet, den hybrida arbetsplatsen

Det är inte längre en fråga om möjligheten till eller huruvida det går att jobba från olika platser, för det går. Och nu när de allra flesta dessutom gör det så påverkar det både vår vardag, hur vi organiserar den och hur vi arrangerar vår arbetsplats. Många funderar på vad det innebär för allt från företagskultur till antalet skrivbord. Men finns det ett svar?

Vi jobbar dagligen, sen länge, med den här frågeställningen tillsammans med våra kunder och vi ser allt tydligare att det inte finns enbart ett svar utan flera. Det finns inget allmänt facit som visar att ”gör vi på det här sättet blir det bra, gör vi på det sättet blir det rätt”. Att gå in i varje enskilt företags eller kunds specifika förutsättningar, utmaningar och möjligheter och att tillsammans med dem analysera behoven och försöka skapa en målbild av vart vi är på väg och vad syftet med det fysiska kontoret är, är viktigare än någonsin för att skapa ett bra beslutsunderlag gällande arbetssätt och arbetsplats.

 
 
 

 

En behovsanalys kan göras på många olika sätt. Vi anser att här är det personliga samtalet av stor vikt. I en situation där man ska försöka beskriva en framtida lösning är det vanligt att ta utgångspunkt i det man redan har. Frågan är om det är en relevant utgångspunkt eller om den nuvarande lösningen har passerat bäst före-datum och hur vi i så fall ska beskriva framtida mål? Det framtida målet för en framgångsrik arbetsplats behöver definieras som mer än antalet kvadratmeter och beskrivningar av zoner och variation. När allt fler jobbar allt mer från olika platser, där hemmet är en av dem, är det självklart att vi behöver definiera den framgångsrika arbetsplatsen ur perspektivet det framgångsrika arbetslivet.

Det framgångsrika hybrida arbetslivet ska i den bästa av världar bidra till att alla mår och presterar bra. Att både den anställda, individen, företaget, kulturen och vi-et fungerar optimalt. Här är arbetsplatsen en oerhört viktig pusselbit för interaktion och att skapa bra resultat tillsammans. Människor behöver människor och här är det fysiska mötet fortfarande viktigt, både för att skapa tillhörighet och sammanhang, lära av varandra och ha roligt ihop. En arbetsplats med varm och trevlig atmosfär där människor vill vara är en viktig pusselbit i att skapa kultur och driva innovation.

 

I skapandet av en hybrid arbetsplats är det viktigt att ta med aspekten ”vad gör vi och hur gör vi det vi gör utanför den fysiska arbetsplatsen, och hur kan vi kombinera dessa två världar?”. Många som jobbar hemifrån väljer ett mer fragmenterat förhållningssätt till sitt arbete. Man jobbar en stund, sätter på en tvätt, jobbar en stund, tar en joggingrunda, jobbar en stund, hämtar barn, jobbar en stund. Arbetsdagen bir på sätt och vis mer stretchad, och det står i stark kontrast till det sätt som arbetslivet tidigare har varit organiserat på.

Ökar vi attraktiviteten hos det fysiska kontoret genom att erbjuda en mer individuellt anpassad arbetsdag? Kan vi ens göra det? Ska vi rentav tänka i riktningen att framtiden är ett hybridarbetsliv snarare än en hybrid arbetsplats – eller ska det vara både och?

Miriam Eichler