Vi pratar om en kropp i rörelse, men vad händer med en hjärna i rörelse?

Välmåendet på arbetsplatsen inbegriper inte bara den fysiska hälsan utan även den mentala. Tyvärr kan den senare vara lite trixig att hålla koll på och vara snäll mot, både för cheferna och de anställda själva.

 

Från fysisk till mental rörelse

För att hjärnan ska må bra så vet vi att bland annat kontakt med naturen påverkar oss på ett positivt sätt. Det kan vara att vistas i naturen, att titta på natur, lyssna på naturljud – det kan till och med vara att ha gröna växter och foton med naturmotiv i inredningen. Vi vet att det bidrar till ökad koncentration och vi vet att det bidrar till ett större lugn – det vill säga återhämtning och balans – när det används på rätt sätt.
Det är sen gammalt lätt att prata om hälsa på arbetsplatsen som om det bara handlade om ergonomi – något som idag, per definition, oftast är en fråga om rörelse. (”Din bästa stol är din nästa stol” har blivit en sanning.) Med fokus på hjärnhälsa kopplat till arbetsplatsen dyker det upp helt nya frågeställningar som är svårare att definiera och mer utmanande att jobba med. Om vi översätter idén om ergonomi från fysisk rörelse till mental dito, hur kan vi formulera den då?

 
 
 



En bättre mental arbetsmiljö

Det räcker inte med ett schysst höj- och sänkbart skrivbord och en bra arbetsstol för att skapa en hälsosam arbetsmiljö – vi måste koppla på begrepp som återhämtning, reflektion, bra belysning/synergonomi, ljudmiljö och framför allt individuella behov. Vad skulle vi kunna lägga till eller utrusta en arbetsplats med för att uppnå en bättre arbetsmiljö för hjärnan? En bra mental arbetsmiljö förutsätter inte bara att individen får sina behov tillgodosedda utan också att gruppens gemensamma behov får det; social samvaro, att bli sedd, bekräftad, att helt enkelt göra saker tillsammans. Det genererar trygghet att vara på en bra plats i ett tydligt sammanhang, och det är något som är viktigt för de allra flesta: att känna tillhörighet och en meningsfullhet i att vara på jobbet.
Tillsammans med andra människor uppstår gärna sammanhang där vi är glada ihop, vilket säger sig självt är enormt bra för både det psykiska och det fysiska välmåendet. Skrattyoga finns av en anledning!
Vi talar ofta om en kropp i rörelse, men vad händer med en hjärna i rörelse? När den inte bara behöver prestera enligt ett Excelark utan då den också får variation och tillförs energi? Hur skapar vi en miljö där vi också tillför ”bränsle”?

 
 

Också hjärnan behöver variation

Det torde vara lika viktigt med variation för hjärnan som för kroppen. Många pratar om ”dra sig undan-platser” som alternativ till att lägga sig i ett vilrum. Det är viktigt med utrymmen för att kunna tänka, för reflektion och för återhämtning, och de kan utformas på olika sätt. (Det klassiska vilrummet med något slags brits och en tvivelaktig kudde är inget ovanligt…) En skön fåtölj vänd mot ett fönster kan vara en alldeles utmärkt plats för återhämtning och går det att lösa med enkla medel i de flesta kontor. En sådan möbel och placering kan dessutom vara en bra plats för att lyssna på ett webbinar eller läsa in material.
Sen är det självklart så att kulturen på arbetsplatsen måste vara tillåtande och respektfull inför att vi har olika behov och behöver göra på olika sätt vid olika tillfällen för att må bra. Att hälsoperspektivet på den mentala arbetsmiljön ska vara lika viktigt som den fysiska. Men är det självklart?

Miriam Eichler